Хранителната нетолерантност е неподходящ имунен отговор към определена храна. Около 2 % от хората в световен мащаб страдат от хранителни алергии, а 45 % са предразположени към симптомите на хранителна нетолерантност.

Това са прояви на различни органи и системи в организма. Резултатът от такъв неподходящ имунен отговор  могат да бъдат дисбиози, чревни инфекции, кандидози и др.

Оръжието на организма срещу хранителните субстанции, които го атакуват е производството на антитела. Ако е затруднено тяхното елиминиране от имунната система те се натрупват като белтъчни комплекси на места, от където предизвикват определени симптоми: главоболие, екземи, атопични дерматити, коремно подуване, колити, проблеми в контрола на телесното тегло и др.

Тестът за хранителна нетолерантност ще насочи вниманието Ви към състояния, които на пръв поглед нямат връзка с храненето. Това е кръвен тест чрез който се идентифицират хранителни продукти към които организма проявява нетолерантност. В основата на изследването са образуващите се антитела от клас IgG,които се проявяват като маркери на непоносимост към определени хранителни групи. Резултатите от теста не поставят диагноза, но могат да се използват при провеждане на лечение или като указание за ограничение в приема на определени хранителни групи. Като най-подходяща се счита употребата на теста при състояния с нарушен метаболизъм, където правилната хранителна диета е ключов фактор в борбата с наднорменото тегло.

От месец април в лабораторията на МЦ „Екзакта Медика” може да направите своя тест за хранителна нетолерантност.