Новини

TORCH е съкращение от наименованието на инфекции ,които се предават от майката на новороденото по време на бремеността ,раждането и следродовия период и могат да увредят плода и новороденото.

Т­- токсоплазмоза

О- други (сифилис, варицела- зостер инфекция ,парвовирус В19 инфекция)

R- рубеола

C- цитомегаловирус инфекция

H- херпес симплекс вирус инфекция

Токсоплазмозата, рубеолата,цитомегаловирусната инфекция и херпесната инфекция са широко разпространени. Заразяването с тях става обикновено в детска възраст и организмът изработва IgG антитела, които му осигуряват имунитет срещу причинителите на тези инфекции. При жени ,които не притежават IgG антитела към някой от причинителите на TORCH инфекциите съществува риск от заразяване по време на бремеността.

 TORCH скринингът за присъствие на IgG антитела позволява да се оцени имунният статус на жената и опасността от заразяване по време на бремеността.При липса на IgG антитела към някой от причинителите се предприемат превантивни мерки.

Въведеният в МЦ „ Екзакта Медика “ - Плевен – TORCH IgG скрининг с EUROLINE Anti T.O.R.C.H. 10 Profile(IgG) позволява да се изследват антитела към 10 причинители на инфекцията:

  • Toxoplasma gondii
  • Rubella virus
  • Cytomegalovirus
  • Herpes simplex virus – 1
  • Herpes simplex virus – 2
  • Bordetella pertussis
  • Chlamydia trachomatis
  • Parvovirus B19
  • Treponema pallidum
  • Varicella – zoster virus

Проф. д-р Ташко Делийски, д.м.н.
Началник на клиника по онкологична хирургия, Ръководител на катедра сестрински хирургични грижи

 Професор Т. Делийски е изявен хирург и онколог с дългогодишен клиничен опит в областта на общата и онкологична хирургия. Има изключителни научно изследователски постижения . Специализирал е във водещи университети и клиники в чужбина - Германия, Виена, Турция, Англия. В клиничната практика  е внедрил най-съвременни постижения при третирането на заболявания   на млечната жлеза, стомаха, червата, правото черво и ануса; лапароскопска хирургия на жлъчния мехур и стомашно-чревния тракт, съвременна диагностика и лечение на заболяванията на млечната жлеза, включително и сентинелнните лимфни възли и онкопластичен подход при рак на млечната жлеза и кожата, заболявания на щитовидната жлеза, лапароскопска хирургия, роботизирана хирургия на коремните органи.

БЪРЗ ТЕСТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПРИЧИНИТЕЛИТЕ НА   ЛАЙМСКА БОЛЕСТ В КЪРЛЕЖ

Лаймската болест се причинява от бактерии от сем.Borrelia . Те се пренасят чрез различни видове кърлежи от род Ixodes , които се откриват във всички зелени площи в природата. Намерен по тялото на човек или домашно животно ,кърлежът трябва да бъде изваден в рамките на 24 часа много внимателно,за да не остане част от него под кожата. Ваденето задължително се прави с ръкавици и пинсети или малки уреди, предлагани в зоомагазините ,като се препоръчва манипулацията да се извърши от квалифицирано медицинско лице с последващ преглед при лекар.

Изследване на антитела в кръвта на пациента за доказване на заразяване с борелии изисква поне 1 месец изчакване след ухапването. Бързият диагностичен тест за изследване на самия кърлеж доказва носителство на бактерии от сем. Borrelia/ Borrelia garinii, Borrlia afzellii, Borrelia burgdorferi, Borrelia spielmanii/ .

Това изследване осигурява :

1.Възможност за директно изследване на извадения кърлеж с цел установяване дали е преносител на бактерии от семейство Borrelia.Така лекуващият лекар и пациентът могат да получат бърза информация и насока за нуждата от последващи лечебно-диагностични мерки.

2.Получаване на резултат в рамките на същия ден ,което дава възможност за започване на навременно лечение,предотвратяващо или овладяващо развитието на Лаймска болест и нейните възможни сериозни усложнения.

3.Избягване на излишния прием на антибиотици при липса на данни за опасност от развитие на заболяване.

Внимание:

До донасянето в лабораторията кърлежът следва да се съхранява в контейнер във влажна среда/влажен памук или марля/ и да не се потапя в спирт,йод ,бензин или други агресивни разтвори.

От началото на месец май 2018г. работи нов филиал на МЦ"Екзакта Медика", намиращ се в град Плевен,ул.Христо Ясенов 12. Във филиала функционират медикодиагностични лабораториии, в които се извършват пълна гама лабораторни изследвания-клинични,микробиолигични,паразитологични,вирусологични.Функционират и  специализирани кабинети по акушерство и гинекология,ендокринология,хирургия,ортопедия,нервни болести,кардиология. В обновения детски сектор работят водещи специалисти по педиатрия,детска нефрология,детска ендокринология.

Работно време:

понеделник - петък : 7.30-19.00часа

Тел.за връзка : 064/ 98 66 66-регистратура

МЦ "Екзакта  Медика"  е създаден  през 2002г. като едно от първите   в гр. Плевен частни медицински  заведения  за  специализирана  извънболнична помощ.

         През изминалите 15 г.  на базата на професионализма на специалистите  в центъра, на високоспециализираната  лабораторна диагностика, съвременна  модерна апаратура и високо качество на предлаганите услуги  МЦ" Екзакта  Медика " се утвърди като водещо лечебно заведение в Плевен и региона. Доказателство за това са  и двете успешни   акредитационни процедури   на центъра  през 2007 и 2014г., при които  е  получена  отлична оценка  от МЗ.

Медицинският център  е разположен  в разширената  централна  част на град Плевен в непосредствена  близост до Университетската болница „Г. Странски”.  В  последните три –четири години се разкриват   допълнителни  филиали в гр. Плевен, в гр. Левски и гр. Долни Дъбник.

         Основната дейност на центъра е извършването на пълна гама  изследвания –клиниколабораторни, микробиологични, вирусологични, паразитологични. Лабораториите са оборудвани с най-ново поколение апаратура, използват се сертифицирани реактиви и консумативи .Екипът на центъра се състои от високо квалифициран и мотивиран персонал, чиято цел е предоставянето на надеждни и точни резултати от извършените изследвания. Ръководители на лабораториите са хабилитирани лица , с дългогодишен опит  в  научната  и  практическата  медицина.     " Екзакта Медика"  е първата лаборатория в Плевен, която започва изследването  на  редица  високоспециализирани  показатели : - като  вит. Д., паратхормон, кортизол, инсулин, вит.В12 , феритин , маркери за хепатит В и С, инфекциозна мононуклеоза, човешки папилома вирус и др.  От юни 2017 г. в лабораторията на центъра работи единственият за региона лазерен апарат за изследване на  бактерии и клетки в урината, който позволява при липса на бактерии да се получи експресен резултат в рамките на 1 час. Лабораторните лекари на центъра осъществяват консултации на пациентите и интерпретация на  готовите им  резултати. Чрез информационната система от 2010 г. пациенти и лекари имат възможност за получаване на резултати по интернет.

В МЦ" Екзакта  Медика"  функционират  и специализирани лекарски  кабинети  по гастроентерология,  кардиология, акушерство и гинекология, ендокринология, педиатрия  и др. В тях работят доказани лекари професионалисти. Извършват се високоспециализирани функционални изследвания като  ехокардиография, холтер ЕКГ, холтер за кръвно налягане, натоварване с велоергометър, женска консултация с кардиотокографско проследяване на бременността, ехография на коремни органи, щитовидна жлеза, гърда , горна и долна ендоскопия на гастроинтестиналния тракт и др.

В   медицинският център се обслужват както здравно осигурени лица с направления по здравна каса , така и пациенти на платен прием. Извършват се и комплексни профилактични прегледи и изследвания по договор с работодатели и служби по трудова медицина. Лечебното заведение обслужва и пациенти по договор със здравноосигурителни фондове като ‘‘Дженерали Закрила" и др.

Във връзка с 15 годишния юбилей  МЦ"Екзакта Медика" обявява ,че за периода от 26.10.2017г. до 05.11.2017г. изследванията за щитовидна жлеза/ TSH и FT4/,както и туморния маркер за простата / PSA / ще се извършват с 25% намаление за всички пациенти  пожелали тези изследвания.

От 01.06.2017г. в МЦ"Екзакта Медика" работи д-р Иван Макавеев - специалист-паразитолог. Д-р Макавеев извършва консултации и прегледи по медицинска паразитология- токсоплазмоза,ехинококоза,трихинелоза и др.Работи с талони на НЗОК и платен прием ,след предварително записване.

От 01.04.2017г. МЦ"Екзакта Медика" предлага нови медицински услуги за кардиологична диагностика:

1.Холтер за артериално налягане( непрекъснат 24-часов запис на артериално налягане)

2.Сърдечно-съдов тест с натоварване

3.Ехокардиография

4.ЕКГ холтер( непрекъснат 24-часов електрокардиографски запис ).

Процедурите се правят с талони по НЗОК или платено.

За допълнителна информация и записване на следните телефони: 

   - 064/ 80-48-38 - за ехокардиография и велотест

  - 064/ 88-55-55- за ЕКГ холтер и холтер за артер.налягане

Хранителната нетолерантност е неподходящ имунен отговор към определена храна. Около 2 % от хората в световен мащаб страдат от хранителни алергии, а 45 % са предразположени към симптомите на хранителна нетолерантност.

От месец април тази година в Медицински център „Екзакта Медика” ООД  се извършва диагностика на Лаймската болест с цел осигуряване на точна диагноза и проследяване протичането на заболяването.

МЦ "Екзакта Медика" ООД  предлага на своите пациенти безплатни консултации по повод на лабораторни изследвания от проф.д-р Мария Средкова-микробиология и вирусология - понеделник и сряда - 16.00-17.00 часа  и доц.д-р Павлина Лалева-клинична лаборатория - вторник -10.00-11.00 часа и

четвъртък - 15.00-16.00 часа.

Ракът на простатната жлеза се развива при мъжете най-често след 50 годишна възраст. Поради това че произхожда от периферната част на простатата заболяването протича без симптоми в началните стадий.

По повод на  Международния ден на здравето - 7 април ви предлагаме нови , по-ниски цени на лабораторни изследвания в следните диагностични пакети:

МЦ"Екзакта Медика" ООД ,гр.Плевен осигурява присъствие на свой лаборант на място в сградата на медицинския център на община Долни Дъбник/манипулационната на I етаж/ всеки ден от понеделник до петък от 8.30 ч. до 11.30 часа.

Лабораторията по молекулярна диагностика при Медицински център ”Екзакта Медика” натрупа петгодишен опит в диагностиката на човешки папиломен вирус.